Tuesday, April 17, 2012

kenyir 2012






kenyir 2012

dengar cerita senang je nak dapat ikan kelah ni...cuba pergi la kalau dapat...kkkk

kenyir 2012





kenyir 2012

Thursday, June 24, 2010

Wednesday, June 23, 2010

Wednesday, December 30, 2009

Bahan Yang boleh di jadi kan pick guitar

Di malaysia ini tak kurang juge banyak nye bahan2 yang boleh di jadi kan pick guitar,
Walau pun ideal pick buatan tangan ini bukan nya ideal dari saya atau pun dari rakyat malaysia. Banyak terdapat sumber2 dari internet salah satu dari pada nya DUGAINPICK yang berada di uk, salah satu industri pick buatan tangan yang paling cantik buatana nya. Dari situ juge saya mendapat ideal nak mencuba buat sediri walau pun setakat ini
hasil kerja tangan saya ini belum lagi di PATENTS kan. Oleh kerana saya masih lagi di dalam RND (Research and development). Bahan2 yang terdapat di malaysia juge tidak banyak beza nye jika di banding kan dengan pick dugianpick,

Senarai bahan2 yang saya gunakan.

1. Tanduk kerbau
2. Tanduk kambing
3. Tanduk seladang ( yang ini susah nak dapat )
4. Tanduk Lembu
5. Kulit Mutiara (MOTHER OF PEARL)
6. Tempurung kelapa(COCONUT SHELL)
7. Kayu (Raja kayu),(Kayu Tempineh),(Kayu Nibong)
8. Milamin (Bahan yang pernah di campur dalam susu tepung dulu)
9. Tulang


PERBEZAAN ANTARA PICK BUATAN TANGAN DENGAN PICK BIASA


1. Pick buatan tangan agak bebal dan tidak boleh melentur
2. Di bahagian depan pick berlekuk kedalam untuk kedudukan ibu jari
3. Dibahagian belakang berlongkang melintang untuk kedudukan jari telunjuk
4. Gemgaman selesa bila di pegang


PERBEZAAN BUNYI (TONE) ANTARA PICK BUATAN TANGAN DAN PICK BIASA


1. Tali guitar (guitar string) akan mengeluar kan bunyi yang bebeza (contoh kalau pick tanduk bunyi dia lain, kalau tulang bunyi dia lain) dan kelainan bunyi itu di sebab kan oleh pick itu sendiri. Ia tidak terdapat pada effacts atau pun distortion padal.

2. Tali (string) dapat di gegar kan pada tahap maximum oleh kerana pick buatan tangan tebal dan keras, pick biasa nipis dan lembik.

3. Amat selesa di dalam permainan laju (speed).

PENERANGAN INI KHAS UNTUK INFO MUDAH.COM

Link mudah.com